banksparen.com voor informatie en rentes banksparen
hoofdpaginamaatschappijeninformatie

Informatie lijfrente banksparen moet beter

Nieuwsbericht van: 10-10-2013
Verzekeraars focussen teveel op eigen producten
Verzekeraars verstrekken onvoldoende informatie als het over expirerende lijfrentes gaat. Ook wordt de informatie teveel aangestuurd op de eigen producten die bij de verzekeraar zelf aangeboden worden. Banksparen wordt daardoor te weinig onder de aandacht gebracht van de consument.

Dat concludeert de Autoriteit Financiële Markten op basis van een onderzoek naar de informatie op de websites van de 10 grootste lijfrenteverzekeraars.

De verzekeraars vermelden weliswaar uitgebreide informatie over hun eigen lijfrenteproducten, maar verzuimen om informatie te verstrekken over welke andere producten er verkrijgbaar zijn. Consumenten kunnen zich daardoor niet goed oriënteren en kunnen daardoor een verkeerd product kiezen. Zo tonen veel verzekeraars bijvoorbeeld geen informatie over bancaire lijfrentes, waardoor consumenten geen bankspaarrekeningen meenemen in een vergelijking. En dat terwijl er wel degelijk verschillen tussen verzekeren en banksparen zijn.

Dit geldt ook voor expirerende lijfrentes. Daar weten consumenten vaak niet dat ze kunnen overstappen naar een ander product, een andere verzekeraar of een bankspaar uitkeringsrekening. Verzekeraars hebben de neiging om aan te sturen op het aanschaffen van een door de eigen verzekeraar aangeboden uitkeringsproduct. Ook de mogelijkheden van dienstverlening worden onderbelicht. Verzekeraars bieden te weinig informatie over de mogelijkheden om het lijfrenteproduct met of zonder advies en rechtstreeks bij de aanbieder of via een tussenpersoon af te nemen.

Ook als lijfrentes daadwerkelijk expireren, kan er veel verbeterd worden door de verzekeraars. Sommige sturen pas 6 weken voor expiratie een bericht naar de verzekerden. De AFM ziet liever dat dit 3 maanden van tevoren gebeurt, om de verzekerden meer tijd te geven om de mogelijkheden te onderzoeken en bijvoorbeeld ook lijfrente banksparen te vergelijken.
Bent u op zoek naar het volledige actuele nieuwsoverzicht van banksparen, klik dan hier.
NHP BankspaarAdvies is een onafhankelijke specialist die u graag helpt bij het kiezen en openen van een bankspaarrekening. Zie disclaimer en werkwijze.